מה זה טיפול רגשי? ולמי הוא ממולץ?
- Haim Segev
- 22 ביולי 2021
- זמן קריאה 8 דקות
עודכן: 19 בספט׳ 2024

טיפול רגשי הוא הרבה יותר מרק ישיבה על ספה.
ישנן הרבה תפיסות מוטעות לגבי מהי המשמעות של לדבר עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. הצורך לדבר על הרגשות שלך נתפס פעמים רבות כמושא ללעג, או לביטוי של חולשה ולכן צריך להתבייש בכך. למעשה, הסטיגמה הזו היא לעתים קרובות הסיבה שאנשים לא פונים לעזרה מלכתחילה.
אבל המציאות היא הפוכה לחלוטין - טיפול רגשי הוא כלי אנושי שימושי להפליא המסייע במגוון נושאים, החל מחרדה, הפרעות בשינה דרך מערכות יחסים ועד טראומה. מחקרים רבים מראים שטיפול רגשי הוא יעיל להפליא בסיוע לאנשים בניהול מצבים רגשיים לעבר בריאות נפשית, וזה שווה את זה גם אם אין לך בעיה אקוטית מורגשת.
מה זה טיפול רגשי?
טיפול רגשי הוא טיפול שמתמקד בנפש של האדם וברגשות שלו, בדרך כלל כאשר המטופל מרגיש קושי רגשי בחייו. הטיפול מתקיים בחדר או בכל מרחב נוח אחר, כאשר לרוב המטופל והמטפל משוחחים יחד כדי לזהות את הרגשות, הקשיים והאופן שבו המטופל מנהל את העולם הפנימי שלו. יחד מוצאים כלים ודרכים להתמודדות עם הקושי הרגשי. הרגשות הם משמעותיים מאוד באופן שבו אנו חווים את העולם ומערכות יחסים שונים בחיינו, הרגשות הם חלק משמעותי מהאופן שבו אנו חווים את עצמנו, ולכן חשוב להבין את החלק שלהם בעיצוב חיינו, כיצד הם משפיעים עלינו, איך אנחנו יכולים לנהל אותם במקום שהם ינהלו אותנו.
מהי החשיבות של הטיפול?
טיפול הוא מסע של האדם בדרך לאפשר לעצמו סיוע כיצד לנהל את חייו ולחוות אותם בצורה בריאה, ולהתמודד עם קשיים רגשיים שבדרך. הבעיה המרכזית היא שרק כ- 40% מהאנשים הסובלים מבעיות נפשיות מקבלים עזרה, 60% נותרים להתמודד עם הבעיות לבד. הנתונים הסטטיסטיים העדכניים מראים כי 1 מכל 5 מבוגרים אמריקאים חיים במשבר נפשי, ואילו אחד מכל 25 מבוגרים חיים במשבר נפשי חמור. בעיות בריאות הנפש שלא מטופלות מחמירות לעיתים קרובות ועלולות להיות לה השפעות שליליות אחרות. הם יכולים גם להוביל ל:
רגשות חזקים לא נעימים - כעס, עצב, תסכול, בדידות ועוד
קשיים רגשיים יום יומיים שיכולים להשפיע על התפקוד
חוסר יכולת לעבוד או ללכת לבית הספר
קושי במערכות יחסים או טיפול בילדים
סיכון מוגבר לבעיות בריאות
אִשְׁפּוּז
הִתאַבְּדוּת - התאבדות היא גורם המוות השני בקרב אנשים בארצות הברית בגילאים 10 עד 34. כ -90% מהאנשים שמתו בהתאבדות בארה"ב היו במשבר נפשי .
טיפול יכול לסייע בשיפור הסימפטומים של הקושי הרגשי איתו אתם מתמודדים, להבין את שורש הבעיה ולרכוש כלים לשיפור משמעותי בחוויית החיים. מחקרים גם מראים כי יתרונות הטיפול הנפשי נמשכים זמן רב יותר מאשר טיפול תרופתי בלבד. תרופות יכולות להפחית כמה תסמינים של מצבי בריאות נפשיים, אך הטיפול הנפשי מלמד אתכם מיומנויות להתמודד עם הסימפטומים בעצמם. מיומנויות אלה שתלמדו ימשכו אתכם לאחר סיום הטיפול, והתסמינים עשויים להמשיך ולהשתפר, מה שמקטין את הסיכוי שתזקקו להמשך טיפול.
האם אני "צריך" טיפול?
לומר למישהו שהוא צריך ללכת לטיפול יכול להיות אתגר. קשה לנו לראות אדם אהוב מתמודד עם אתגרים בתחום בריאות הנפש, אך גם אם נעז ונציע לו לקבל עזרה, חשוב שאנשים יבחרו לבקש עזרה בעצמם [כל עוד כמובן הם אינם מעמידים את עצמם או מישהו אחר בסכנה]. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא לעודד מישהו שאכפת לנו ממנו לבחון אפשרויות טיפול אפשריות, אפילו להציע לבדוק איתם יחד מטפלים פוטנציאליים, זה בדרך כלל דרך טובה יותר להראות תמיכה. אנשים שמרגישים מאולצים ללכת לטיפול עשויים להרגיש התנגדות ומתקשים להשקיע את העבודה הדרושה לשם שינוי.
אמנם טיפול יכול לעזור לאנשים לעבוד על קושי רגשי אותו הם חווים אך במידה ואתם חווים משבר רגשי [כמו פעולות אובדניות] עכשווי אפשר לפנות באופן מיידי לקו סיוע חם באמצעות טלפון, הודעת טקסט או צ'אט מקוון. יכול להיות שנציגי הקו החם יעודדו אותך להתקשר או לבקר בחדר המיון הקרוב. לאחר הטיפול המיידי במשבר ניתן לפנות לטיפול רגשי עם מטפל שמתמחה בקושי איתו אתם מתמודדים. כמובן שאם אתם כבר מטופלים ונמצאים במשבר תוכלו להתסייע במטפל האישי שלכם.
אם הנך חוה משבר רגשי, חוסר במוטיבציה, פחד, דיכאון, חרדות, לחצים חזקים באופן שׁמשפיע על חיי היומיום ועל התפקוד שלך אני ממליץ לך לא להשאר עם זה לבד ולפנות לתמיכה מקצועית. טיפול יכול לעזור לך ללמוד על מה שאתם מרגיש/ה, מדוע אלו הרגשות שנחווים וכיצד להתמודד איתן בצורה שמאפשרת חיים מאוזנים ובריאים יותר. הטיפול מציע גם מקום בטוח לדבר על אתגרי החיים כמו פרידות, צער, פחדים, קשיים בהורות או מאבקים משפחתיים. לדוגמא, ייעוץ זוגי יכול לעזור לך ולבן הזוג שלך לעבוד על מערכת היחסים וללמוד דרכים חדשות לתקשר בתוכה.
מתי עלי לפנות לטיפול?
ייתכן שייקח לך קצת זמן לשקול את האפשרות הזו לפני ההחלטה הסופית ללכת לטיפול. לפעמים באמת כדאי לחכות מעט ולראות אם הזמן עצמו, אורח חיים אחר או תמיכה של חברים או בני משפחה משפרים את המאבק הרגשי שאתם מתמודדים איתו.
איגוד הפסיכולוגים האמריקני מציע לשקול טיפול כשמשהו גורם למצוקה ומפריע לכם בתקפוד היום יומי שלכם, אך במיוחד כאשר:
1. לחשוב על הנושא או להתמודד עם הנושא רגשי הזה לוקח לפחות שעה בכל יום
2. הנושא גורם למבוכה או גורם לך לרצות להימנע ממפגש עם אחרים
3. הבעיה גורמת לירידה באיכות החיים שלך
4. הנושא משפיע לרעה על מסגרות חשובות בחיים שלך: בית הספר, עבודה או מערכות יחסים
5. ביצעת שינויים בחייך או פיתחת הרגלים כדי להתמודד עם הנושא
אמנם ישנם מקרים נוספים ספציפיים שבמידה והנך חווה אותם אני ממליץ להסתייע בגורם מקצועי:
1. שינויים בלתי צפויים במצב הרוח.
אם אתה שם לב שאתה נמצא מצב רוח או בתהליך חשיבה שלילי מתמשך - אולי כדאי לדבר עם מישהו. זה בדרך כלל סימן לבעיה בבריאות הנפש. מטפל יכול לעזור לך להגיע לשורש הבעיה, ולמצוא כלים כדי להגיע לרווחה ואיזון רגשי.
במרחב הטיפול יש לך הזדמנות להיפתח ולחקור את המחשבות, הרגשות ונסיבות חייך בסביבה בטוחה.
2. אתה עובר שינוי גדול.
זו יכולה להיות קריירה חדשה, משפחה חדשה או מעבר לעיר אחרת. מיזמים חדשים מאתגרים וזה נורמלי להזדקק לסיוע בכך. זו ההזדמנות שלך לעבוד עם מישהו עם נקודת מבט ניטרלית כדי לזהות מטרות ולפתח תוכנית להשגתם, הטיפול כולל לעיתים קרובות פיתוח מיומנויות ואסטרטגיות להפחתת או ניהול הלחצים שבחיים.
3. יש לך מחשבות מזיקות.
התאבדות ופגיעה עצמית ניתנים למניעה מוחלטת באמצעות טיפול על ידי איש מקצוע מורשה. אם אתה חושב לפגוע בעצמך באופן מיידי, חפש עזרה מיד דרך הקו החם למניעת התאבדויות.
4. אתה נסוג מדברים שהסבו לך שמחה בעבר.
אובדן מוטיבציה יכול להצביע על בעיה נפשית. אם אתה בדרך כלל פרפר חברתי למשל ופתאום אתה מוצא את עצמך מעדיף להשאר בבית כל הזמן, יכול להיות שיש משהו עמוק יותר שאתה חווה. מטפל מקצועי יכול לעזור לך לך לחשוף מדוע זה קורה, ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם זה.
5. אתה מרגיש מבודד או לבד.
רבים שמתמודדים עם מצבי נפש שונים מרגישים שהם היחידים במסע הזה, אבל האמת שאת/ה לא לבד, כמעט כל אחד בתקופה זו או אחרת של חייו חווה משבר והאמת שזה אנושי ונורמלי לחלוטין, כמו שזה גם נורמלי לחלוטין לפנמות לעזרה בהתמודדות עם זה. יכול להיות שגם יתאים לך טיפול קבוצתי, שם ברגע שאתה נכנס אתה מקבל תחושה מיידית של הקלה שאתה לא לבד במסע הזה.
6. אתה משתמש בחומרים ממכרים כדי להתמודד עם בעיות בחייך.
אם אתה מוצא את עצמך פונה לסמים או לאלכוהול כדרך להתמודד עם החוויות בחייך, כנראה שהגיע הזמן לפנות לעזרה מקצועית. חשוב שתזכרו תמיד שהתמכרות ושימוש בסמים הם הפרעה רגשית - לא פגמים באופי שלכם, אפשר להתמודד ויש מה לעשות בעניין. יש פריצות דרך רבות היום בהבנה שלנו את הביולוגיה של ההתמכרות, ויש הוכחות מבבוססות לטיפול בהתמכרויות.
7. אתה חושד שיש לך מצב בריאותי נפשי חמור.
מחלת נפש קשה פוגעת כמעט 10 מיליון מבוגרים באמריקה בשנה נתונה. אם אתה מרגיש הפרעה במשך תקופה ארוכה, פנה לעזרה. מצבים פסיכיאטריים כמו הפרעה דו קוטבית או סכיזופרניה לעיתים נדירות מתפתחים משום מקום, ואנשים מתעלמים לפעמים מהתסמינים. אין להתעלם מתסמינים - במיוחד כאלה כמו עצבנות קשה, אדישות או מחשבות פולשניות. ניתן לטפל בהם.
8. אתה מרגיש שאיבדת שליטה.
תחושה מסוימת זו מתעוררת כאשר אנשים מתמודדים עם שימוש בסמים או התמכרות לסמים, חוסר שליטה זה יכול להשאיר את האדם במעגל ההתמכרות - להשתמש בחומר כזה או אחר על מנת למנוע רגשות כואבים. אבל לא רק התמכרות יכולה לגרום לתחושת איבוד שליטה, לפעמים זוהי תגובה לחץ או משבר בחיים.
9. מערכות היחסים שלך מרגישות מתוחות.
מערכות יחסים - לא משנה מאיזה סוג - הן עבודה קשה. לא כולנו למדנו איך לתקשר נכון ובצורה בריאה במערכות יחסים, פעמים רבים שהמודל של מערכת יחסים שהפנמנו בתוכנו הוא בכלל לא יציב ובריא. אם את/ה עם בן / בת זוג, טיפול יכול לעזור לשניכם לחקור דרכים טובות יותר לתקשר וגם לעבוד ביחד על כל נושא אחר שנראה שצץ.
10. דפוסי השינה שלך לקויים.
סימפטום מרכזי לדיכאון כולל הפרעה בשינה, בין אם זה מעט מדי או יותר מדי. אבל למעשה זה סימפטון לעוד קשיים רגשיים. אם שמתם לב לשינוי משמעותי כלשהו בדפוסי השינה שלכם, ייתכן שהגיע הזמן לבדוק את הנושא.
11. אתה פשוט מרגיש שאתה צריך לדבר עם מישהו.
שורה תחתונה: אין שום דבר רע או לא בסדר בלבקש עזרה מקצועית בכל נושא בריאותי, כולל בריאות הנפש. אם לומר זאת כפי שעשתה פעם השחקנית קרי וושינגטון, “אני הולך לרופא השיניים. אז למה שלא אלך למטפל רגשי? "
אם יש לך צורך רגשי לדבר עם מישהו, עשה זאת. הטיפול הוא חוויה נורמלית - ובעלת ערך - שפועלת לטובה לאנשים רבים.
מה אם כבר ניסיתי טיפול וזה לא עבד?
לפעמים הטיפול לא עוזר מיד. גם במצבים של טיפול אידיאלי בו אתם מוצאים מטפל שבדיוק תפור לכם ומבין אתכם היטב, יכול לקחת זמן עד שהסימפטומים ישתפרו.
ללכת לטיפול ולא לראות שום שינוי עלול לגרום לתסכול, זה יכול להיראות כמו בזבוז זמן וכסף, ולכן גם אנשים רבים מפסיקים ללכת לטיפול. אנחנו רגילים בעולם המערבי הצרכני שאנו חיים בו לתוצאות מהירות כאן ועכשיו, אבל לרוב תוצאות כאלו לא פותרות את הבעיה אלא רק מחלישות סימפטומים, דבר שיכול להיות מסוכן, כי אם לא מטפלים בבעיה אלא רק בסימטומים זה יכול לגרום לנפש לבטא את המצוקה שלה בסימפטומים קשים יותר.
חשוב לא להבהל ולהבין כיצד הנפש עובדת, היא זקוקה לזמן שלה לריפוי ואנחנו צריכים לתת לה אותו. יש הרבה גורמים שיכולים להשפיע על קצב הריפוי, ומידת הטיפול היעיל. אבל גם חשוב לזכור שאין גישה אחת נכונה שמתאימה לכולם. חוויה טיפולית היא מפגש של שניים של המטפל והמטופל, ומאוד חשוב שהקשר והתקשורת בניהם תהיה טובה, לא כל מטפל מתאים לכל מטופל. אז אם את/ה מרגיש/ה קושי בתקשורת עם המטפל/ת אני ממליץ פשוט בהתחלה לתת לזה קצת זמן, כל תחילת קשר דורש מעט זמן בו שני הצדדים מכוונים יותר, במידה והקשיים ממשיכים אני ממליץ להתייעץ עם המטפל ולדבר על זה, תמיד אפשר להחליט ללכת למטפל אחר, ומטפל טוב גם ימליץ לך על קולגה שהוא חושב שיותר תתאים לך.

מה היתרונות של טיפול רגשי?
1. בטיפול רגשי טוב תוכלו ללמוד עוד על עצמכם. שזה הנקודה שבעיני הכי חשובה. אנחנו נמצאים בחיים האלו במסע אישי, מספרים את הסיפור של עצמנו, אבל לא תמיד אנחנו מיומנים מספיק כדי ללמוד איך להקשיב לעצמנו, איך להבין ולהסתכל בפרספקטיבה חדשה על עצמנו. מטפל טוב עוזר לך לספר את הסיפור של עצמך, להתבונן פנימה ולהבין דפוסים שונים שלך, למצוא קשרים בין חלקים שונים שבנפש שלך, ולמצוא דרכים לחיות מסע בריא ויפה עם עצמך ועם הסביבה שלך.
2. בתוך הטיפול יכול להיות שהמטפל יציע או ימליץ לך מה לעשות במצבים רגשיים מסויימים או כאשר את/ה מרגיש/ה אבוד/ה, אבל הוא לא אומר לך מה לעשות. מטרת הטיפול היא להעצים אותך לפעול בעצמך, בעזרה של המטפל.
3. טיפול יכול לעזור לך להשיג את המטרות שלך. אם אינך בטוח מה המטרות שלך, הטיפול יכול לעזור לך להבהיר אותן ולקבוע צעדים מציאותיים כדי לעמוד בהן.
4. טיפול יכול לעזור לך לחיות במערכות יחסים מספקות יותר. בין אם אתם רווקים ובין אם אתם בזוגיות, טיפול יכול לעזור לכם להתמודד עם קשיים בהתייחסות לזולת, כמו חוסר ביטחון במערכות יחסים או קושי לסמוך על בני הזוג שלכם.
5. יש סיכוי גבוה יותר שתקבלו בריאות פיזית טובה יותר. מחקרים רבים תומכים בקשר בין בריאות הנפש והגוף. בעיות נפשיות לא מטופלות יכולות להשפיע על הבריאות הגופנית. מצד שני, אנשים עם בריאות רגשית טובה עשויים להתמודד טוב יותר עם בעיות בריאות גופניות שמתעוררות.
6. הטיפול יכול להוביל לשיפור בכל תחומי החיים. אם את/ה מרגיש/ה שמשהו מעכב אותך בחיים כפי שאת/ה רואה אותם, הטיפול יכול לעזור לך להתמודד עם זה. כאשר אינך בטוח/ה מה מונע ממך לעשות שינוי, טיפול יכול לעזור לך לגלות את התשובה.
גם אם אינך בטוח/ה שאת/ה רוצה להתחייב לטיפול, מטפלים רבים מציעים פגישה ראשונה בחינם או ייעוץ טלפוני כדי לדבר על מה שאת/ה מתמודד/ה איתו.
כל תהליך של חיפוש טיפול דורש אומץ רב!
אני מזמין אותך לתהליך של צמיחה והתפתחות אישית היום!
קבע/י איתי פגישת ייעוץ חינם כבר עכשיו!
* המאמר מנוסח בלשון זכר אך מכוון לכל המגדרים כאחד
Comments